3 september 2020

Repetitieruimte
Deze week kregen we een enthousiaste mail van onze voorzitter Tini: ‘Het is gelukt! We hebben een ruimte gevonden waar we verantwoord binnen kunnen zingen. Het Wijkcentrum De Schöppe heeft een grote zaal, waar we makkelijk met 30 personen op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten.’ Deze ruimte is ook goed te ventileren. Wat een opluchting, we kunnen verantwoord door.
Bij de ingang staat Tini ons weer op te wachten om de instructies te geven, de route naar de repetitieruimte en vooraf je handen desinfecteren. Wat een grote ruimte! Alle stoelen staan breed opgesteld.

Wat is er met de sopranen aan de hand?
Anita is erg verbaasd bij binnenkomst. Zij is vanavond de enige sopraan. Tjonge, dat is effe slikken. De rest is óf op vakantie óf ziek. ‘En bedankt! Dat wordt een zware avond’, zucht Anita. Het koor is al blij dat er tenminste één sopraan is.
Wat leuk, er is ook een adspirant koorlid, Wilma, die vanavond komt meedoen. Meteen vraagt Nienke of zij toevallig sopraan is. Helaas, dat gaat niet lukken.

Een papieren jubileum
Afgelopen 1 september was het precies 2 jaar geleden dat Nienke officieel onze dirigente werd. Tijd vliegt en we zijn nog steeds zo blij met haar.

Een swingende warming up
We doen een heerlijke warming up, we kloppen ons letterlijk warm, van bovenlijf tot onderbeen en dan zingen we Na de warming up gaan we beginnen met Royals. Per groepsstem worden de partijen doorgenomen. Dat is ook wel nodig, want het gaat wel beter, maar we zijn er nog niet.

Het echte werk
Dan volgt Adiemus waar de sopranen de lead hebben, dus Anita zweet peentjes*, maar ze houdt zich staande. Hetzelfde geldt voor Shosoloza, waar ze ook tegen 3 groepsstemmen op moet zingen, zonder versterking. Hopelijk zijn er volgende week weer meer sopranen aanwezig. Behalve Toke, die heeft bij het bestuur aangegeven dat ze met het koor stopt. Zo jammer, want we waren zo blij met haar.
We zingen nog een paar verzoeknummers en de avond is alweer ten einde.

De Schöppe is goedgekeurd
Deze ruimte bevalt prima, de opstelling was nog niet perfect, die moet nog wat aangepast worden, maar voorlopig zitten we hier goed.

Oproep
Ben je sopraan? Kom dan eens kijken in het Wijkcentrum de Schöppe op donderdagavond, van 20.00 – 21.30uur en sluit je dan aan bij onze gezellige groep sopranen. Je bent meer dan welkom.

Wetenswaardigheidje
* peentjes zweten:
Tijdens de uitzending van Vraag Het De Bieb van zaterdag 21 juli werd de volgende vraag gesteld:Thijs Keereweer: Waar komt het gezegde ‘ik zweet peentjes’ vandaan.
Dit is het antwoord van de Bieb: Over de herkomst van deze zegswijze zijn de naslagwerken het niet eens. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) moeten we waarschijnlijk niet aan worteltjes denken, maar aan het woord pint, een inhoudsmaat (ongeveer een halve liter; de verkleinvorm pintje voor een glas bier is nog steeds heel gewoon). Peentjes zweten is volgens het WNT een verbastering van pintjes zweten (‘liters zweet verliezen’).Bron: WNT