19 maart 2020

Het Coronavirus houdt iedereen nog in zijn greep. Geen repetities, activiteiten en evenementen voorlopig, maar de creativiteit viert hoogtij. Zo ook bij onze dirigente Nienke, die woensdag een mailtje stuurde met een oproep voor een aantal vrijwilligers die aan een test van ZOOM mee wilden werken. Met dit digitale programma kun je als koor toch een repetitie houden, je gebruikt hiervoor je computer, laptop, IPad, smartphone, als er maar een scherm en een camera op zit. Ook is een koptelefoon nodig of “oortjes” om te voorkomen dat het geluid gaat rondzingen.

Donderdag was het zover, we hebben met Nienke verschillende mogelijkheden van ZOOM uitgeprobeerd. De vrijwilligers waren Vera, Anita, Ellen, Irma W, Henriët, Carolien, Thea K, Greet en Tini.
Het kostte in het begin wel wat tijd om allemaal in beeld te komen. Zo konden we soms iemand wel horen, maar niet zien. Of wel zien, maar niet horen. En helaas lukte het niet om Greet binnenboord te krijgen, wat er ook aan beide kanten werd geprobeerd. Dus helaas kon Greet het niet meemaken.

Toen we eenmaal met de rest online waren en elkaar konden horen en zien, werd het een dolle boel. Over en weer werden tips uitgewisseld over de gebruiksmogelijkheden. Nienke testte de geluidskwaliteit van piano en stem, van het laten horen van de muziekband en van het aan- en uitzetten van het geluid. Degene die het initiatief neemt en uitnodigingen verstuurt om deel te nemen aan een sessie, heeft de leiding. En dus kan diegene, Nienke in ons geval, met één druk op de knop ons allemaal op geluid-uit zetten. Heel handig als ze wat ging uitleggen.

Een test was ook om met de pianobegeleiding van Nienke gezamenlijk als koor mee te zingen. Nou, dat was geen succes. Er zit een vertraging in het geluid waardoor iedereen achter elkaar aan zingt. Hilarisch, leuk geprobeerd, maar het klonk nergens naar. Wat wel kan, is dat Nienke iets speelt en zingt, ons geluid afzet zodat we elkaar niet kunnen horen en dat ieder voor zichzelf meezingt. Je ziet alle hoofden heen en weer gaan, heel grappig, wel beeld, geen geluid
Al met al was het een veelbelovend experiment en een mooie manier om de komende tijd toch min of meer samen te kunnen zingen.

Het streven is nu om volgende week donderdag met z’n allen online te komen via ZOOM, ieder vanaf eigen bank, stoel, bed, schuur of waar dan ook.
Henriët was zo lief om een duidelijke handleiding te schrijven. Dus alle informatie is er.

Volgende week donderdag kunnen we rond 8 uur een mailtje verwachten van Nienke met een uitnodiging om in te loggen in ZOOM zodat de repetitie door kan gaan.
We zijn benieuwd. Wordt vervolgd.