9 april 2020

Goed nieuws! Het uitgestelde concert staat nu gepland voor zaterdagavond 10 oktober a.s. in het Kulturhus in Borne. Tenminste als het ‘nieuwe normaal’ in werking is getreden en het leven weer wat op gang is gekomen. We duimen.

Het is donderdagavond tien voor acht en in onze mailbox popt op:
‘Join Zoom Meeting
Een uitnodiging van Nienke voor de repetitie online.

Het beeldscherm vult zich snel met koorleden, sommigen met een kop koffie in de hand. Een enkeling moet nog even op weg geholpen worden door een huisgenoot, maar de meesten weten hun weg al te vinden. Het gaat steeds sneller om aan te sluiten. Nienke heeft een overzicht gemaakt hoe we vanavond te werk gaan. Er staat een nieuw nummer op het programma ‘Adiemus’ en dat gaan we oefenen per stemgroep, we zijn op verschillende tijden ingedeeld. Spannend, dat wordt weer een nieuwe ontdekkingsreis.

We beginnen eerst met in te zingen, ieder voor zich want Nienke heeft ons allemaal op ‘mute’ gezet oftewel ‘geluid uit’. We horen alleen onze dirigente en onszelf.
Na het inzingen, nemen we een paar nummers door van het concert en dan storten we ons op Adiemus.
Wij zijn op volgorde van stemgroep ingepland. We kunnen blijven luisteren als een andere stemgroep aan de beurt is, maar we kunnen er ook voor kiezen om even af te haken en weer aan te sluiten op het aangegeven tijdstip voor onze groep. We moeten erop letten om dan niet uit te loggen, maar simpelweg het geluid en de camera uit te zetten. Als eerste komen de sopranen aan de beurt. En zie ‘plop, plop, plop’ een aantal beelden van andere stemgroepleden verdwijnen. Die zijn nu even afgehaakt. Het blijkt dat ook dit wennen is, want iemand heeft wel de camera uitgezet, maar niet het geluid. De televisie is op de achtergrond te horen maar ook gesprekken die thuis gevoerd worden. Tja, aangezien niet na te gaan wie dat is/zijn, moeten we verder met die stoorzenders op de achtergrond. Een leermomentje voor de volgende keer om iedereen voordat ze afhaken nog even te wijzen om het geluid af te zetten.

Het nummer Adiemus is ook weer een uitdaging op zich. De woorden lijken veel op elkaar, de moeilijkheid zit ‘m in de kleine nuances en je breekt je tong over de woorden. Maar het is een prachtig nummer. Na de laatste stemgroep is de repetitie ten einde.

Hoewel deze vorm van repeteren voor deze tijd een mooie oplossing, we missen elkaar wel. Je hebt nu geen steun aan elkaar en dat is soms best lastig. We zien uit dat we elkaar weer treffen in de Driehoek, maar tot die tijd, doen we ons best met deze manier van repeteren.

Ondanks de rare tijd waarin we nu leven, fijne paasdagen gewenst en blijf vooral gezond!

Als afbeelding heb ik een ‘bingokaart’ bijgesloten met teksten die je kunt verwachten als je voor het eerst begint met videobellen. Heel herkenbaar voor iedereen die hiermee bekend is.